Marita Stinnerbom, ordförande för Sametingets rennäringsnämnd, ser allvarligt på hetsjakten på renar. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi

Rennäringsnämndens ordförande: ”Ett tydligt polisärende”

Uppdaterad
Publicerad

Marita Stinnerbom, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd, säger att händelsen där en lastbilschaufför driver renar på en landsväg är ett brott mot både djurskyddslagen och rennäringslagen.

Sametinget befinner sig den här veckan i Haparanda på plenum och det gör också Marita Stinnerbom, sametingsledamot och ordförande i Sametingets rennäringsnämnd.

Hon blir upprörd när hon ser videon där en lastbilschaufför driver en flock renar framför sig och lastbilschauffören samtidigt kommenterar “att dom aldrig blir trötta! De kommer bli Norrlands mest vältränade renar såsom jag håller på och pressar dem”.

”Blir otroligt arg”

– Först och främst blir jag ju otroligt arg. Det väcker känslor i en att man kan behandla renen på det här sättet. Jag kände direkt att det här är ett polisärende, polisanmäla på nåt sätt. Den här chauffören som kör den här lastbilen, han begår ett brott och det här måste också företaget ta tag i för det här är inte okej. Det här bryter mot djurskyddslagen och rennäringslagen, säger Marita Stinnerbom till Sameradion & SVT Sapmi.

Enligt uppgift till Sameradion & SVT Sápmi ska en polisanmälan ha gjorts om händelsen men vi har inte fått det bekräftat av polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer