Renskötare från hela världen samlas i Jokkmokk. Två av deltagarna är Kirsten Sara Turi Eira och hennes barnbarn Mihkkal Henrik A Sara.

Staten finansierar inte renskötarkongress

Uppdaterad
Publicerad

Mat, klimatförändringar och hälsa står överst på dagordningen när 250 renskötare från hela värden möts i Jokkmokk. Ett möte som höll på att ställas in då Sverige som första värdland någonsin, nekat finansiering.

Vart fjärde år hålls en kongress för renskötare från hela världen. Förra gången hölls den i Kina och årets möte, som är det sjätte i ordningen, öppnades alltså i Jokkmokk idag.

– Vi är utspridda över sådana otroliga distanser. Endel renskötare kan vara väldigt isolerade från omvärlden. Då är det viktigt att träffas både för att stärka varandra men också för att lära sig att förbättra rennäringen, säger Helena Omma som är en av arrangörerna och renägare.

Inga pengar

Det är organisationen för världens renskötare (World Reindeer Herders, WRH) som ligger bakom kongressen och deltagarna kommer från Sverige, Norge, Finland, Ryssland, Mongoliet, Kina, Alaska, Canada och Grönland. I år har mötet kostat 1,2 miljoner att arrangera och för första gången någonsin har värdlandet inte bidragit med grundfinansieringen.

– Det är så att man skäms. Vi har fått ta av våra egna skrala medel och kämpa för att hitta andra finasiärer. Men länge såg det ut som att vi skulle bli tvungen att ställa in, säger Helena Omma.

Tidigare möten har hållits i Kina, Ryssland, Norge och Finland. I samtliga fall har värdländerna gett ett grundstöd.

Mat och klimatfrågan

– Den här gången kommer vi att lägga mycket fokus på mat och vidareförädlig av den. Klimatförändingarna och den förlust av betesmarker som den innebär är en evig fråga för renskötseln, säger Helena Omma.

Det slaktas omkring 50.000 renar årligen i Sverige och det är brist på inhemskt renkött.

– Det är många delar av en slaktad ren som går till spillo, säger Johan Mathis Turi som varit med och startat WRH.

– Det måste vi bli bättre på. Om man sitter på guld ska man behandla det som det och inte som koppar, säger han.

Under konferensen kommer man även att tala om Sveriges arbete med att göra det möjligt att bedriva renskötsel inom skyddade områden som världsarvet Lapponia. Det kommer även att pratas om både djurs och människors hälsa. Mötet kommer att pågå fram till söndag.

Skyller på pengabrist

Enligt Hanna Ek på Näringsdepartementet så är förklaringen att det inte fanns några pengar kvar.

– När ansökan inkom i december 2016 så undersökte vi om det fanns möjlighet att ge pengar. Men det fanns helt enkelt inga anslag kvar, säger Hanna Ek på Näringsdepartementet.

Varje år delas kring 100 miljoner ut som främjandeanslag för rennäringen. Det betalas till Sametinget, är öronmärkta och används till exempel ersättningar för rovdjursskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.