Politkerna i Luleå vill göra det möjligt att ha restaurangbåtar i Norra hamn året runt. Beslutet öppnar också för fler krogbåtar längs kajen än i dag.

Krogbåtarna kan få ha öppet året runt i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Luleå beslöt i dag att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram en ny detaljplan för Norra hamn. Syftet är att göra det möjligt att permanent ha restaurangbåtar i hamnen.

Beslutet öppnar också för fler krogbåtar längs kajen än i dag.

– Vi har några permanenta restauranger i Norra hamn som gärna skulle vilja utöka verksamheten. Nu gör vi ett omtag för att se hur det ska se ut framåt. Vi kommer inte längre med det här tillfälliga bygglovet som gäller i dag, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S)

Fler restaurangbåtar

Nu ska en ny detaljplan tas fram som tillåter permanenta platser för restaurangbåtar i Norra hamn. Den nuvarande planen tillåter bara tillfälliga bygglov.

I dag har nöjesbåten Färjan ett tillfälligt arrendeavtal som går ut våren nästa år. Men hur det blir för deras del är oklart.

– Nu är arbetet i gång och under vintern och våren kommer svaret på den frågan, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

En pärla

Fredrik Sidevärn äger en restaurang i Norra hamn och har under flera år planerat för en krogbåt i Norra hamn. Men ideérna har stupat på att det bara gått att få tillfälliga bygglov. Och det har varit för osäkert för en mångmiljoninvestering.

– Det är jättepositivt att man börjar detaljplaneprocessen. Det är något som både vi aktöer i Norra hamn, invånarna och turisterna efterfrågar. Området är en pärla i stan och behöver utvecklas, säger Fredrik Sidevärn, restaurangägare i Norra hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.