Pressträff om revisionsrapporten kring affären mellan Lulebo och Rikshem. Foto: Greger Fitinghoff/SVT

Revisorernas utlåtande om Rikshemaffären

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har inte efterlevt Lagen om offentlig upphandling till fullo. Det slår en revisionsbyrå fast efter att ha granskat fastighetsaffären mellan Luleå kommun och Rikshem.

Idag presenterades revisionsrapporten, som gjorts av den externa revisionsbyrån KPMG och omfattar kommunstyrelsen, styrelsen för Luleå Kommunföretag AB samt styrelsen för Lulebo AB. Revisorernas samlade bild är att arbets- och ansvarsfördelningen mellan bolagsstyrelsen, koncernstyrelsen och den politiska ledningen skett enligt fastställt regelverk. Inga formella processfel har heller upptäckts.

Flera brister

Men det finns också brister, två av de tre upphandlingarna med konsultbolaget Catella får kritik för att inte ha upphandlats i konkurrens. ”Det kan diskuteras om inte sedvanlig upphandling av tjänsterna skulle genomförts för att få fram en normal konkurrens och bästa möjliga affär” skriver revisorerna.

Lulebo säljer ut lägenheter

Håller inte med

Dessutom framförs att upphandlingen med en advokatbyrå kraftigt översteg beloppsgränsen för direktupphandling. ”Lagen om offentlig upphandling har inte efterlevts till fullo gällande upphandling av konsulter”. Men Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) slår ifrån sig kritiken.

– En del av upphandlingarna är sådana att man enligt lagen inte behöver gå ut med offentlig upphandling. Det gäller till exempel rådgivning i fastighetsaffärer och finansiella tjänster. Dessutom är en sådan här affär svår att bedöma på förhand. Bland annat visade det sig att vi behövde köpa mer juristtjänster än vi hade beräknat från början och när det stod klart bedömde vi att det var svårt att byta, säger han.

Kort om tid

På punkt efter punkt framförs också kritik mot att förfrågningstiderna vid de direktupphandlingar som gjorts varit för korta, endast en vecka, vilket inte gynnar affärsprocesserna. En annan brist är att Lulebos ägardirektiv inte var antagna av bolagets bolagsstämma innan försäljningsbeslutet togs av styrelsen.

”Bristande respekt”

Vänsterpartisten Nina Berggård är mycket kritisk mot revisionsrapporten och hur kommunledningen reagerar på den:

– Det finns några punkter där revisorerna riktar kritik och då kommer man med standardsvar som ”vi ska tänka på det” och ”vi ska ta med oss det” och så lyfter man fram vissa saker där man fått rätt som ett stort nummer att bravera över. Jag tycker inte att det visar på respekt för hur den här affären påverkar människors boende och deras vardag.

Hon tycker också att kommunledningen kunde ha kontaktat Lulebos tidigare VD Sari Ekblom och hört om man kunde häva sekretessen i hennes avgångsavtal, åtminstone i vissa delar.

– De har gått bakom ryggen på henne och nu vill man skyla över det genom att hävda sekretess, säger Nina Berggård.

Om att VD-affären inte nämns i revisionsrapporten säger kommunalrådet:

– Det är en sekundär fråga. Den har lite att göra med huvudfrågan som är få fart på bostadsbyggandet. Sälja fastigheter mot krav på att man ska nyproducera. Att en VD inte kommer överens med styrelsen påverkar varken nuvarande eller framtida hyresgäster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lulebo säljer ut lägenheter

Mer i ämnet