Foto: SVT/Arkiv

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunägda bolaget Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg som ska bedriva ambulansverksamheten i Sverige får skarp kritik av revisorerna.

Bolaget ska från och med i år bedriva ambulansflyget i hela landet. Landets kommuner äger bolaget som tidigare kritiserats av både pilotfack, läkare och konkurrenter. Frågan om bemanningen av flygplanen har stått i centrum. En tvist om upphandlingen av piloter som vanns av ett bemanningsbolag pågår efter att Ambulansförbundet och ett konkurrerande flygbolag överklagat.

Beslutsunderlag saknas

Nu kritiserar revisorerna hur det kommunägda bolaget bedrivit verksamheten. Revisorerna bedömer att styrelsen inte bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt.

Otillräcklig kontroll

Den interna kontrollen har inte varit tillräcklig. Bland annat saknas vissa underlag för beslut som tagits vilket gör det svårare att få insyn i bolagets arbete. Även frågan som rör bemanningen av sjuksköterskor på flygplanen kritiseras. Revisorna konstaterar att juridiska frågeställningar inte beretts tillräckligt.

Trots den skarpa kritiken tillstyrker revisorerna ansvarsfrihet för styrelsen och enskilda ledamöter.

Försenad start

Ambulansflyget ska stationeras i tre städer i landet; Arlanda Stockholm, Landvetter Göteborg och Umeå. I Umeå kan man komma igång i november istället för augusti som var planen. I Stockholm förskjuts starten från oktober till november och i Göteborg från november till senast januari nästa år.

Förseningen hänger ihop med att upphandlingen av piloter är överklagad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer