Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ambulansflyg på startplatta på Kallax i Luleå. Foto: Anders Hjertström/SVT

Upphandling av piloter till ambulansflyget överklagas – igen

Uppdaterad
Publicerad

Ambulansflyget i Luleå kommer att läggas ner det istället ska drivas regionalt. Nu överklagar Ambulansförbundet återigen upphandlingen av piloter till regionernas ambulansflyg – och det gör även ett konkurrerande flygbolag.

– Det finns risk för lönedumpning, säger Henrik Johansson på Ambulansförbundet.

Landets 21 regioner ska driva ambulansflyget genom kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg. Det innebär att ambulansflyget i Luleå läggs ned när nuvarande bolags kontrakt går ut sista december i år.

Svenskt Ambulansflyg beslutade förra veckan att anta ett norskt bolags anbud rörande piloter och styrmän som ska bemanna ambulansflyget i landet. Men nu överklagas alltså det beslutet till förvaltningsrätten av Ambulansförbundet och ett konkurrerande flygbolag. Det är andra gången ärendet överklagas.

Risk för lönedumpning

Ambulansförbundet menar att antaget anbud är onormalt lågt och att det skiljer flera miljoner kronor jämfört med andra anbudsgivare.

– Vi har räknat vad det kostar att ha 37 piloter och styrmän anställda och vi ser hur mycket man har offererat och hur mycket det skiljer sig åt mellan de olika aktörerna. Och vi talar om minst en halvering av lönerna för många av piloterna, säger förbundets ordförande Henrik Johansson.

Inte följt lagen

Man hänvisar också till att upphandlande myndighet enligt lag ska begära att en leverantör förklarar ett onormalt lågt anbud.

– Lagstiftningen är väldigt tydlig. Finns det den minsta tanke på att det här kan vara ett bud som är för bra för att vara sant då måste man få en förklaring från anbudsgivaren. Och det har man inte gjort i det här fallet.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Svenskt Ambulansflygs förbundsdirektör, Andreas Eriksson, som via sin presskontakt meddelar att han inte har tid att bli intervjuad. Han anser också att det inte finns något att tillägga utöver att beslutet är överklagat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer