Ambulansflyget i Luleå försvinner när regionerna själva ska driva ambulansflyget. Regionråd tror att beslutet är bra. Foto: Anders Hjertström/SVT

Luleå tappar ambulansflyget – regionalt bolag tar över

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten har utnyttjat ambulansflyget mest. Men nu förlorar man basen i Luleå sedan landets 21 regioner bildat ett eget bolag. Kritik har lyfts mot projektet men Region Norrbottens ledning är positiv till att ambulansflyget drivs i egen regi.

Samtliga 21 regioner i Sverige har bildat ett kommunalförbund som ska driva ambulansflyget i landet. Förbundet har köpt in sex stycken jetplan och man ska upphandla piloter och teknisk personal från bemanningsföretag.

– Det här är inget lätt beslut men i princip ser jag det som ett bra beslut, säger regionrådet Kenneth Backgård (SjVP).

Dyrare först – billigare sedan

Norrbotten är det län i landet som nyttjar ambulansflyg mest. 2018 flög ambulansflyget 2001 timmar till en kostnad på 26 400 kronor i timmen, vilket gav en sammanlagd kostnad på 52,8 miljoner kronor.

Blir det billigare med eget flygbolag?

– Initialt med uppstarten blir det något dyrare. Men sedan hamnar man på en lägre kostnad. Jag tror man räknat på 24 000 kronor per flygtimme. Man får mer avancerad utrustning och en säkrare miljö för patienterna för samma pengar, menar Kenneth Backgård. 

Luleåstation stängs

Syftet när landets samtliga 21 regioner bildar bolag är att nå en bättre samordning mellan ambulanstransporter på väg och i luften – och på sikt ge lägre kostnader. De sex jetplanen uppgår till en kostnad på 720 miljoner kronor och ska stationeras i Umeå, Stockholm och Göteborg. Trafiken ska vara igång i år.

Det här betyder samtidigt att ambulansflyget i Luleå läggs ned.

– Fördelarna är att vi har 21 regioner som kan samordna verksamheten. Och planen är ansedda som ett av världens bästa ambulansflygplan, säger Kenneth Backgård.

Läkare kritiserar

Läkareföreningen och Vårdförbundet i  Västerbotten har i en gemensam skrivelse riktat skarp kritik mot att piloter ska tas in via bemanningsföretag. Man menar att för all annan personal vill sjukvården minimera behovet av inhyrd arbetskraft.

I videon hör du Kenneth Backgård förklara varför det inte fanns något annat alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.