Ali Esbati, riksdagsledamot Vänsterpartiet Foto: Pontus Lundahl/TT

Riksdagsledamot kritisk mot nya ambulansflyget

Publicerad

Frågan om ambulansflyget har nu blivit en riksdagsfråga. Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati riktade nyligen skarp kritik mot att regionerna ska bemanna sitt ambulansflyg med piloter och teknisk personal från bemanningsföretag.

Kritiken från Ali Esbati, Stockholm, framförs i en skriftlig fråga till socialminister Lena Hallengren. Esbati menar att det är direkt olämpligt att regionerna agerar pådrivare av den här typen av anställningsformer.

Han skriver att Transportstyrelsen så sent som förra hösten, i en kartläggning av anställningsvillkoren för flygpersonal, påpekade att det är svårare för anställda i bemanningsföretag att rapportera om fel och brister än för de som är direktanställda av flygbolagen.

Låga löner

Han hävdar också att uttalanden från det bolag som vann upphandlingen tyder på att man kommer att anställa piloter utomlands i länder med ett lägre löneläge.

Ali Esbati tillägger att dyrköpta erfarenheter under covid-19-pandemin om hur anställningsvillkor, kvalitet och säkerhet hänger nära samman gör det extra märkligt att lägga ut känslig och vårdnära verksamhet på bemanningsbolag.

Pengar till att minska inhyrd personal

Socialmininister Lena Hallengren (S) skriver i sitt svar att det är viktigt för regeringen att hjälpa regionerna att minska behovet av inhyrd personal.

Hon skriver också att regeringen i år gett drygt 3,2 miljarder till kommuner och regioner i syfte att utveckla förutsättningarna på arbetsplatserna, och att pengarna kan användas till att minska behoven av inhyrd personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.