Pilotföreningens ordförande Simon Enochson är mycket kritisk mot att det regionala ambulansflyget ska bemannas med piloter från bemanningsföretag. Foto: Anders Hjertström/SVT

Pilotföreningen om nya ambulansflyget: ”Flygsäkerhetsarbetet blir lidande”

Publicerad

Piloternas fackförbund Svensk Pilotförening är mycket kritiska till att det regionala ambulansflyget ska bemannas med piloter från bemanningsföretag. Säkerheten och lönerna kan påverkas negativt, menar föreningen.

– Det finns forskning som visar att flygsäkerhetsarbetet blir lidande när anställda har ett längre avstånd till den faktiska uppdragsgivaren, säger pilotföreningens ordförande Simon Enochson.

Säkerhet

Och det finns stöd för det Enochson säger. Transportstyrelsen kom nyligen med en rapport som sammanställt flera undersökningar som rör de sociala villkor fast anställda piloter och deras kollegor på bemanningsföretag arbetar under.

Rapporten visar att bemanningsanställda och de som arbetar inom lågkostnadsbolag har mera negativa uppfattningar om flygbolags säkerhetskultur än personal som är direktanställda.

– I en så pass kritisk verksamhet som ambulansflyget så är det i slutänden patientsäkerheten man kan diskutera, menar Simon Enochson.

Låglöneländer

Föreningen är också oroade över att piloter kan komma att tas in från länder med betydligt lägre löner än i Sverige.

– Vi har sett ett antal konstruktioner på svensk marknad där man har anställt via bemanningsföretag som inte har säte i Sverige och inte har kollektivavtalsmässiga löner.

Upphandling stoppad

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg ägs gemensamt av landets 21 regioner, tidigare landstingen. För några veckor sedan återkallade man upphandlingen av piloter sedan en konkurrent överklagat beslutet att ge uppdraget till ett norskt flygbolag. Kommunalförbundets ordförande Ola Karlsson (M) sa att man inte lyckats kontrollera bolaget på ett tillräckligt bra sätt.

– Bolaget som först fick uppdraget har inte haft någon annan verksamhet alls, säger Pilotföreningens ordförande Simon Enochson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.