Kallkällan är ett av de bostadsområden som Lulebo säljer ut. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Rikshem köper lägenheter i Luleå – lovar bygga nytt

Publicerad

Bostadsbolaget Rikshem köper 1 600 lägenheter av det kommunala bostadsbolaget Lulebo.

Luleå kommun har beslutat att sälja ut 3000 lägenheter. Det står nu klart att Rikshem blir en av de nya och stora aktörerna på Luleås bostadsmarknad.

Lovar bygga nytt

Rikshem köper 1 600 lägenheter samt ett antal kommunala fastigheter. Som motprestation lovar Rikshem att bygga minst 560 nya lägenheter de kommande sju åren.

De flesta lägenheterna som Rikshem köper finns på Kallkällan, Mjölkudden och Porsön. Men Rikshem vill ännu inte peka ut vilka lägenheter det handlar om.

– Det ska hyresgästerna i dom aktuella lägenhterna få veta först, säger Rikshems vice VD Ilija Batljan.

Sociala skäl

I överenskommelsen ingår villkor för Rikshem.

– Två procent av de lägenheter som säljs ska användas till förturer som ges tillhyresgäster som av sociala skäl behöver det, säger kommunalrådet Niklas Nordström(S).

– Det är den roligaste affären vi har gjort. Nu kan vi hjälpa till att bygga Luleå. Det säger Rikshems VD Jan-Erik Höjvall.

Rikshem är ett av landets största privata bostadsbolag. Bolaget har fastigheter i bland annat Stockholm, Göteborg, Uppsala samt en i mängd mindre kommuner.

Enligt egen utsago vill bolaget ses som ”den nationella allmännyttan”. Värdet på Rikshems fastighetsbestånd är enligt bostadsbolagets hemsida cirka 26 miljarder kronor. Bolaget har fler än 20 000 bostäder, 5 000 äldreboenden och fler än 1000 studentbostäder. Antalet anställda är 134.

Rikshem ägs av fjärde AP-fonden och AMF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lulebo säljer ut lägenheter

Mer i ämnet