Foto: SVT

Risk för myggexplosion i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Snökaos, snöstorm och snödjup – och nu kan den snörika vintern fortsätta att ställa till besvär även efter att den är slut. Den kan nämligen leda till en myggexplosion i sommar.

Efter en lång vinter börjar de stora snömängderna sakta men säkert tina bort även i norr. Det har lett till fler vattensamlingar än vanligt i naturen – som i sin tur kan leda till fler mygg i sommar.

– Det är svårt att spå mygg – det ska man vara ödmjuk med. Generellt gynnas myggen av att det finns tillgång till små vattensamlingar, för där bildas deras larver, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Pölar bättre än sjöar

– Det finns alltid tillgång till vatten, såsom sjöar och åar – men där finns det också större djur, som fiskar, som äter mygg. Därför är det inte de bästa ställena för mygglarver.

Blir det istället gott om andra vattensamlingar kan larverna utvecklas ifred där och generera fler mygg.

Då dör myggorna

Det är också mycket vatten kvar i markerna nu. Det som skulle kunna stoppa myggexplosionen är vädret – om det blir riktigt kallt eller varmt.

– Skulle det bli väldigt, väldigt soligt och torrt så kommer en del av pölarna torka ut innan mygglarverna har hunnit utvecklas till mygg, säger Didrik Vanhoenacker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer