Focushuset i Malmberget jämnas med marken och bullret från rivningsarbetet kostade Folke Isaksson Tjäder så mycket sömn att han tvingades byta skiftgång. Foto: Thommy Johansson/SVT

Högljudd rivning tvingade Folke i Malmberget att byta skiftgång

Publicerad

Rivningsarbetet av Focushuset i Malmberget har stört grannarna med buller och damm under sommaren. För Folke Isaksson Tjäder blev oljudet så olidligt att han inte kunde somna när han kom hem från nattskiften.

Han bor granne med Focushuset i Malmberget som rivs just nu på grund av samhällsomvandlingen. Rivningen startar klockan 08 på morgonen och pågår fram till 20 på kvällen. 

”Omöjligt att somna”

Folke blev så störd av bullret att han tvingades byta skiftgång.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

– Ja jag hade nattskift förut men jag klarade inte av att jobba natt för jag kunde inte somna när jag kom hem vid sjutiden på morgonen. Det var omöjligt att hinna somna innan klockan åtta när rivningsarbetet startar, säger han.

Hade föredragit omvänd ordning

Han bor i ett hus som även ska rivas så småningom och hyresgästerna ska flytta till ett ersättningshus i Gällivare. De har inte fått någon information när det blir flytt.

– Det hade varit bättre att de hade tömt det här huset innan de började riva Focushuet, säger Folke Isaksson Tjäder.

Gruvjättens svar när det blir flytt

Enligt LKAB så kommer hyresgästerna få ett ersättninghus under det första kvartalet 2022.

– Vi försöker vara så smidiga som möjligt men det tar en stund att förhandla och bygga ett nytt hyreshus, säger Kalle Eneris, projektledare för samhällsomvandlingen i Malmberget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet