Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Trafikverkets Simon Sunna berätta varför stoppet på Malmbanan väntas bli kortare efter den andra urspårningen på kort tid. Foto: Hans Sternlund/SVT

Röjningen på Malmbanan igång – skadade vagnar lyfts bort

Uppdaterad
Publicerad

Röjningsarbetet efter det urspårade malmtåget i Vassijaure har påbörjats. Trafikverket och LKAB har fått tillträde till delar av olycksplatsen och skadade vagnar kan lyftas bort.

Fordon och utrusning av olika slag började anlända till Vassijaure under tisdagen. Det handlar till att börja med om att lyfta undan de skadade vagnarna som ska köras i väg på trailers.

Ett diesellok anlände på eftermiddagen för att bogsera undan loket och de åtta första vagnarna tillbaka till Kiruna. Banan är strömlös på olycksplatsen och loket kan inte gå för egen maskin.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

De bakre delarna av tåget ska hämtas av ett diesellok från Narvik.

Kortare stopp än senast

När spåret är fritt kan reparationsarbetena av själva banan dra igång. Trafikverket bedömer att det kan handla om knappt två kilometer bana som ska återställas.

Någon prognos för när arbetet är klart vill man inte ge ännu.

– Vi har inte det totala skadeläget fastställt. Men stoppet kommer förhoppningsvis bli kortare än vid föregående urspårning, säger Simon Sunna, sektionschef vid Trafikverket.

I klippet berättar Simon Sunna varför stoppet väntas bli kortare nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet