Oftast räknar man att rötmånaden börjar i slutet av juli och varar i en månad. Men det är väderleken som avgör när den faktiska rötmånaden börjar. Om det är kallt väder håller maten bättre och rötmånaden kan dröja.
Det är värmen och fukten under sensommaren som gör att bakterier och mögel frodas och kan lätt förstöra maten.
Få maten att hålla längre
Med enkla knep kan man dock få maten att hålla bättre. Man kan ta med sig en kylväska till affären när man ska handla.
Det är också bra att sänka temperaturen i kylskåpet till fyra grader. Och det är viktigt att använda olika redskap till rått och grillat kött och kyckling.
Lukta och smaka
Svenskarna är också onödigt hysteriska när det gäller bäst före datum i livsmedel.
– Bäst före datum är endast tillverkarnas garanti för att produkten håller en viss kvalitet fram till det datumet, säger Maria-Pia Jonsson, miljöinspektör på Luleå kommun.
Maten blir alltså inte automatisk förstört efter bäst före datum utan kvaliteten kommer successivt att försämras.
– Men det är skillnad med sista förbrukningsdag, säger miljöinspektören. Man ska inte äta mat som passerat sista förbrukningsdag, säger hon.