Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Roxy Pop om skolsituationen i Kiruna. I fjol lades hennes ordinarie skola i Svappavaara ned och nu är det skyddsstopp på hennes nya i Vittangi. Foto: Hans Sternlund, SVT

Roxy Pop måste plugga hemma – skolan i Vittangi stängd på obestämd tid

Uppdaterad
Publicerad

Roxy Pop, bosatt i Svappavaara, är en av många elever som nu måste läsa hemma när skolan i Vittangi hålls stängd efter skyddsstopp.

– Det är läskigt. Jag har fått byta skola två gånger nu och vill inte göra det igen, säger hon.

Sedan torsdag morgon är mellanstadiet och högstadiet på Vittangi skola i Kiruna stängd och eleverna i årskurs 4-9 måste stanna hemma. Sedan skolstarten har det saknats en lärare på mellanstadiet och lärare på högstadiet har tillfälligt skött undervisningen – men nu  är det stopp.

Roxy Pop förstår att lärarna har haft det tufft.

Lärarkrisen i Norrbotten

– Man märker att dom har varit stressade och det har varit väldigt svårt att få hjälp när man behövt det, säger hon.

Det är inte första gången sjundeklassaren drabbas av lärarbristen. Förra året lades skolan i Svappavaara ned och hon har sedan dess åkt två och en halv mil för att få undervisning i Vittangi.

I klippet berättar Roxy om situationen – och hör hennes mamma Georgeta Pop som är väldigt oroad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet