Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du bilder från hemvärnets övning utanför Kiruna. Dagen handlade om att kunna agera under en gasattack, att kunna skjuta och lägga förband på sig själv med gasmask på. Foto: Hans Sternlund/SVT

Se när hemvärnet i Kiruna övar under gasattack

Uppdaterad
Publicerad

Under den här veckan ansluter hemvärnet till Lapplandsjägargruppen och den stora militärövningen Aurora 23. Och det märks en tydlig rusning sedan Rysslands invasion i Ukraina. I klippet ser du när hemvärnet övar på att hantera en gasattack.

Tyngdpunkten för Aurora 2023 med 26 000 deltagare är i södra delarna av Sverige. För Norrbottens del pågår den även på den gamla flygbasen Kalixfors, en mil utanför Kiruna.

”Mer verklighetsförankrat”

Här är det hemvärnet i Lapplandsjägargruppen som övar som en del i storövningen. Johan Björnström från Kiruna, som har varit med sedan 2010, noterar en stor tillströmning till hemvärnet och ett större fokus på övningarna.

Aurora 23

– Det är mer resurser och mer verklighetsförankrat, säger han

Amerikanska specialförband deltar

Den här veckan syns även soldater från amerikanska specialförband som deltar i övningen och hjälper till med fortbildningen. Senare i veckan ansluter även delar av det norska hemvärnet för att för första gången öva tillsammans med det svenska.

Tanken är att det ska bli större internationella inslag på basen framöver. Det är också en del av bakgrunden till övningen.

– Det är handlar bland annat om att förbereda Sverige på hur vi ska agera i en ny Natoroll, säger Anders Lindberg, pressofficer under övningen, och till vardags presschef vid LKAB.

Se övningen med gasmasker

Scenariot handlar om att försvara flygbasen och hindra en tänkt fiende att använda landningsbanan. Under dagen handlade det mycket om att kunna agera under en gasattack, att kunna skjuta och lägga förband på sig själv med gasmask på.

I klippet tar vi en titt på övningen och hör Anders Lindberg om förutsättningarna.

Anders Lindberg, till vardags presschef vid LKAB, är pressofficer under övningen vid gamla flygbasen Kalixfors utanför Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aurora 23

Mer i ämnet