Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ordförande Claes Nordmark förklarar varför man är emot en hastighetssänkning på E10:an. Foto: SVT

Kommuner protesterar mot sänkt hastighet på E10:an

Publicerad

Nu protesterar Norrbottens Kommuner mot Trafikverkets planerade sänkning av hastigheten på E10:an. Man menar att det istället behövs investeringar i mitträcken och andra åtgärder för att höja säkerheten.

– Jag är övertygad om att hade det här varit i Stockholm hade resurserna kommit. Trafikverket måste fördela resurserna mer rättvist till hela landet, säger Norrbottens Kommuners ordförande Claes Nordmark, tillika socialdemokratiskt kommunalråd i Boden.

Tillsammans med Region Norrbotten och länsstyrelsen är Norrbottens Kommuner emot en föreslagen hastighetssänkning på E10:an söder om Gällivare.

Sänks från 100 till 80

Det handlar om 18.5 kilometer där Trafikverket menar att en sänkning från 100 till 80 kilometer är i enlighet med Nollvisionen. Den stipulerar att ingen ska omkomma i trafiken. Förslaget utgår också från Trafikverkets arbete med att fortsätta anpassa hastighetsgränserna till vägarnas standard.

– Det är jätteviktigt att garantera människors säkerhet. Men när man börjar med hastighetssänkningar istället för att rusta upp vägarna börjar man i fel ände, säger Claes Nordmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer