Rymdresorna kom igång senare än vad det var tänkt och nu är Kiruna är inte längre aktuell som rymdhamn. Miljardären Richard Branson gjorde nyligen sin första rymdfärd och ska börja sälja resor till turister. Foto: Reuters

Rymdturisterna skjuts upp tio år för sent – därför rann satsningen i Kiruna ut i sanden

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år räknar miljardären Richard Branson med att kunna sälja rymdresor till turister. Det är tio år senare än tidsplanen – och förseningarna är den stora orsaken till att Kiruna inte längre är aktuell som rymdhamn.

I januari 2007 var dåvarande näringsministern Maud Olofsson på plats i Kiruna för att inviga Spaceport Sweden. Fem år senare skulle den kommersiella verksamheten vara igång och de första rymdturisterna skulle skjutas upp.

Richard Bransons bolag Virgin Galactic hade osannolikt nog valt Kiruna som enda rymdhamn vid sidan av huvudbasen i New Mexico, USA. Närheten till ishotellet och möjligheten kunna att flyga över norrskenet var bidragande orsaker.

Men åren gick och några rymdfarkoster eller miljardärer dök aldrig upp. Spaceport Sweden finns kvar som registrerat bolag, men har inte haft några anställda eller någon omsättning på många år.

Väg kantad av missöden

Olle Norberg är tillträdande föreståndare för Institutet för rymdfysik och var chef på rymdbasen Esrange när rymdturismfebern rasade i Kiruna. Han har en förklaring till att tidsplanerna inte har hållit.

– Virgin Galactic gav sig på en väldigt komplicerad lösning med ett bärflygplan som flyger upp med raketen innan den avfyras. Konkurrenterna har satsat på betydligt enklare konstruktioner, säger han.

Bland konkurrenterna finns till exempel Elon Musks bolag Space-X som satsar på mer konventionella raketer som dessutom kan användas flera gånger.

Virgin Galactic har haft den ekonomiska uthålligheten att satsa vidare trots förseningar och missöden på vägen. Bland annat kraschade en farkost 2014 med en död och en svårt skadad som följd.

I Kiruna fanns inte den uthålligheten.

Fokus på att skjuta upp satelliter istället

– Vi var helt enkelt för tidigt ute. Men det visste vi ju inte då och det är lätt att vara efterklok, säger Olle Norberg.

Han tror inte att de icke infriade förväntningarna har skadat Kirunas renommé som rymdstad.

– Nej, det tror jag inte. Det satte Kiruna på kartan och det blev inte av någon annanstans heller utanför USA. Det var inga avgörande fel som vi gjorde.

Frågan är vilken dragningskraft rymdturismen kommer att ha framledes? Olle Norberg tror att det har hänt en del på tio år.

– Världen har förändrats och det är generellt mer tabubelagt att flyga nu. Konkurrensen har också tätnat och rymdturismen är dessutom inte en del av den stora rymdkonkurrensen på samma sätt. Nu handlar det mer om att skjuta upp satelliter på kommersiell basis.

I klippet berättar vi historien om rymdturism-satsningen i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.