Den rysk-svenska föreningen Sputnik vars ordförande tidigare uttalat sig positivt om Vladimir Putin kommer inte att behöva betala tillbaka de bidrag på 110 000 kronor föreningen fått från Luleå kommun. På bilden är Emmeli Nybom (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden. Foto: SVT

Rysk-svenska föreningen i Luleå slipper betala tillbaka sina bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Den rysk-svenska föreningen Sputnik har varit under granskning efter att deras ordförande uttalat sig positivt om Rysslands president Vladimir Putin. Nu står det klart att föreningen inte kommer att behöva betala tillbaka de bidrag på 110 000 kronor föreningen fått från Luleå kommun. Kommunens riktlinjer kring demokratiska principer har inte varit tillräckligt tydliga.

Föreningen Sputniks ordförande Katerina Ekström uttalade sig positivt om Rysslands president Vladimir Putin tidigare i år. Luleå kommun valde då att tillsätta en granskning av föreningen eftersom den det här året fått bidrag på 110 000 kronor från kommunen för att integrera rysktalande av olika nationaliteter i Sverige.

Nu är granskningen klar och Sputnik kommer inte att behöva betala tillbaka några pengar eftersom Luleå kommuns riktlinjer kring de demokratiska principerna inte varit nog tydliga.

– Våra riktlinjer har inte varit annorlunda mot hur det brukar se ut i andra kommuner. Det krävdes helt enkelt att man stötte på ett problem för att kunna se över dem, säger Emmeli Nybom (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Nya riktlinjer för bidrag

Luleå kommun har nu arbetat fram nya riktlinjer, i dem förtydligas att föreningar som får bidrag ska vara uppbyggda och fungera enligt demokratiska principer, vara öppna för alla samt arbeta för att motverka kränkningar och diskriminering.

Men även om riktlinjerna hade varit tydligare är frågan om att kräva tillbaka pengar från föreningar rättsligt oprövad enligt Emmeli Nybom.

Tidigare har föreningen fått bidrag från kommunstyrelsen, men under 2022 kom de pengarna från kultur- och fritidsnämnden.

”I efterhand är mitt svar ett tydligt nej”

Skulle ni ha betalat ut några pengar till föreningen från första början?

– Det var en ny förening för oss. De bidrag kommunstyrelsen betalat ut tidigare får de stå för. Hade vi fått någon signal hade vi naturligtvis inte betalat ut pengarna. I efterhand är mitt svar ett tydligt nej.

SVT Nyheter Norrbotten har varit i kontakt med Sputniks ordförande Katerina Ekström som inte vill kommentera det hela.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att ha en ordförande som förnekar kriget och tycker att filmer med mördade människor i Ukraina är fejk är inte okej”, säger Lilia Eriksson som var medlem i Sputnik i samband med ordförandes uttalanden. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet