Socialdemokraternas kandidat Ulrica Hammarström får inte stöd av kommunfullmäktiges ordförande Jan Larsson (S). Foto: SVT

(S)ågas av de egna

Uppdaterad
Publicerad

Utsikterna för Socialdemokraternas kommunalrådskandidat Ulrica Hammarström att faktiskt bli vald minskade redan dagen efter att medlemsmötet sagt sitt. Samtidigt som Vänsterpartiet lanserade en egen kandidat sågas hon nu i de egna leden.

Socialdemokraterna i Pajala valde under måndagskvällen att lansera Ulrica Hammarström (S) från Tärendö som kommunalrådskandidat med 97 av 133 röster på Socialdemokraternas medlemsmöte. Men alla inom partiet är inte nöjda med valet, däribland kommunfullmäktiges ordförande Jan Larsson (S).

– Det är att förringa uppdraget när man aldrig varit med i kommunal verksamhet och aldrig varit med på politiska möten. Det handlar faktiskt om att leda och fördela och ha visioner, säger Jan Larsson och fortsätter:

Splittringen inom (S) i Pajala

– Jag har inget emot henne som människa men hon inser inte vad hon skulle ge sig in på.

Men den kritiken slår Ulrica Hammarström tillbaka.

– Jag tror att jag skulle klara det uppdraget, annars hade jag aldrig satt mig i den situationen, säger hon.

Vad skulle hända om dina egna partikamrater går emot medlemsmötets beslut?

– Det kommer att ge ringar på vattnet. Men det är tragiskt om vi skulle splittras ännu mer.

Kan det bli sanktioner eller åtgärder mot de ledamöter som röstar emot medlemsmötets beslut?

– Jag har ingen aning om hur det kommer att sluta men jag tror att opinionen skulle tycka att det var fel om vi inte backar upp den vi har valt.

Den 16 januari avgörs vem som blir kommunalråd i Pajala och då handlar det dels om hur Socialdemokraternas egen grupp röstar men också de andra partierna.

Socialdemokraternas tidigare samarbetspartner Vänsterpartiet meddelade tidigare idag att de inte kommer att ställa sig bakom någon av Socialdemokraternas kandidater och att de därför valt att nominera en egen – Anna Kumpula Kostet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Splittringen inom (S) i Pajala

Mer i ämnet