Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukvårdspartiet och Socialdemokraterna ska styra Boden tillsammans. På bilden syns Kenneth Backgård (SJVP) och Claes Nordmark (S). Foto: Anders Hjertström/SVT

Socialdemokraterna i Boden ska styra tillsammans med Sjukvårdspartiet

Publicerad

Sjukvårdspartiet i Boden klarade med sina 2,2 procent med nöd och näppe spärren till kommunfullmäktige – trots det väljer Socialdemokraterna att nu gå i koalition med partiet.

– Man är inte underkänd i en förhandling bara för att man backat, det man vill är det viktiga, säger Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S).

Socialdemokraterna har de senaste fyra åren styrt Boden tillsammans med Centerpartiet, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet.

Efter höstens val blev Miljöpartiet utan mandat i fullmäktige och kommunalrådet Claes Nordmark (S) säger sig inte ha kommit överens i förhandlingarna med Centerpartiet. Med sina 48,17 procent har S valt att gå i koalition med enbart Sjukvårdspartiet.

– Vi behöver få en majoritet, och samarbetet har fungerat bra med dem, säger kommunalrådet Claes Nordmark (S).

”I Boden är det mer pragmatiskt”

Sjukvårdspartiets gruppledare i Boden Kenneth Backgård kommer att fylla partiets enda mandat i fullmäktige, men kommer samtidigt att fortsätta i sin roll som oppositionsråd i regionen – med S som främsta motståndare.

– I regionen står vi för en decentralisering av sjukvården och S för en centralisering. I Boden är det inte den typen av diskussioner utan mer pragmatiskt. Vi har haft ett väldigt bra samarbete de här fyra åren, säger Kenneth Backgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet