Detaljplanebråket i Kiruna kan sluta med uppsägningar Foto: SVT

S-medlemmarna ska avgöra framtida gruvbrytning

Uppdaterad
Publicerad

Det blir medlemmarna i det socialdemokratiska partiet som ska godkänna Kirunas nya detaljplan innan den går till beslut i kommunfullmäktige. Det beslutet fattades idag.

Kommunstyrelsen godkände detaljplanen som ska omvandla stora delar av Kiruna centrum till gruvområde. Därmed är krisen mellan Kiruna kommun och LKAB i vart fall tillfälligt avblåst. 

Kommunledningen lade in ett extra kommunstyrelsesammanträde för att försöka driva igenom detaljplanen till kommunfullmäktige för antagande. LKAB har aviserat att man behöver får igenom planen, i annat fall vänta produktionsneddragningar i gruvan och permitteringar av personal. 

Förra måndagen var det socialdemokraten Roger Suup som fällde den avgörande rösten till oppositionsförslagets fördel. Den här gången lade han ner rösten och ordförande gav utslagsrösten. 

– Vi skickar frågan till medlemmarna. När frågan kommer till fullmäktige vet vi hur vi ställer oss inom partiet, säger Roger Suup.  

Därmed skickas detaljplanen vidare till kommunfullmäktige och det återstår att se om kommunledningen kommer att hålla en enig linje där eller om krisen åter blossar upp. Det skulle både vara en kris inom kommunledningen och i relationerna mellan Kiruna kommun och LKAB. 

Krisen började som ett ultimatum från Kirunas samlade politik att inte släppa igenom detaljplanen förrän man har fått garantier om en järnvägsdragning till en ny centrumnära järnvägsstation. 

Oppositionens argument har varit att det inte finns skyddsrum i tillräcklig omfattning i Kirunas nya centrum. Det som centerpartisten Gunnar Selberg dock har anfört utanför mötesrummet har varit att det saknas garantier för en återuppbyggnad av bostäder som rivs i samband med stadsomvandlingen.

– Jag är besviken och orolig för vad som ska hända nu.  Nu blir centrala Kiruna industriområde och vi har inga garantier om att Kiruna byggs upp på nytt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.