Riksdagspolitikerna Fredrik Lundh Sammeli (S) kommenterar fallet med Rahman Kusnetzov och hans brev till Kungen. Foto: Sveriges riksdag

S-politiker Sammeli: ”Viktigt att få möjlighet att överklaga”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Lundh Sammeli är socialdemokratisk riksdagsledamot från Norrbotten. Han kommenterar fallet med Rahman Kusnetzov och hans brev till Kungen.

– Det här fallet är ju också tydligt att när man läser hans brev att man redan fått avslag under det här åren, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).  Och då hamnar man i debatten kring hur får man fler människor att återvända vid ett avslag. Hur kan politiken och samhället vara tydligt med att ett ja är ett ja och ett nej är ett nej? 

”Viktigt med korta prövningar”

Tänker du att du kanske skulle vara bra för människor att lämna landet istället för att överklaga?

– Nej jag tror att det är viktigt att få möjlighet att överklaga. Få lägga fram sina saker och få ett snabbt beslut och möjlighet att överklaga. Men när domstolen har landat i ett eventuellt avslag då är också ett återvändande det som man ska fokusera på, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

– Jag tänker att detta är ett exempel på att det är viktigt att man har korta prövningar. Att man snabbt får besked om man har asylskäl och kommer att beviljas uppehållstillstånd eller om man måste lämna landet.

Vill se snabbare hantering

Vad gör ni på riksdagsnivå för att handläggningstiden ska förkortats?

– Det första handlar om att ha tydlig ordning och reda i migrationspolitiken. Att få fler länder att ta ansvar över att ta emot asylsökande så att det blir en jämnare balans. Och det andra handlar om resurser till myndigheter. Så att man så snabbt som möjligt kan få möjlighet till inte intervjuver och få ett beslut. För det är alltid olyckligt om det drar ut på tiden, säger Fredrik Lundh Sammeli. 

I det här fallet har man fått tidigare beslut och är inne i ett i en överklagandeprocess, vilket i sig tar tid.

Vad tycker du är gränsen för hur länge det får ta innan man får ett förstabesked?

– Jag tycker att man ska kunna få ett förstabesked inom några månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.