Så är Kaj Linnas liv på Kanarieöarna

Publicerad

Kaj Linna satt 13 år i fängelse, oskyldigt dömd för rånmordet i Kalamark. SVT Nyheter Norrbotten har träffat Kaj Linna på den lilla och okända Kanarieön El Hierro där han har bestämt sig för att tillbringa resten av sitt liv i frihet.

El Hierro är den västligaste av Kanarieöarna och ansågs under antiken vara världens ände. Det är här Kaj Linna går på stadens gator som en vanlig man, igenkänd av ingen.

Kaj Linna i sitt kök i huset på El Hierro. Foto: SVT

I väntan på ett förmodat rekordstort skadestånd lever han på lån från vänner i Sverige. Vilka det är vill han behålla för sig själv.

LÄS ÄVEN: Här lämnar Kaj Linna Sverige

Vill odla skorpioner

Samtidigt planerar han för på många saker, som att öppna pensionat, bygga banor för racketsporten padel, eller att odla skorpioner och utvinna giftet för läkemedelsindustrin.

– Det är fortfarande en intressant idé, men det är möjligt att borgmästeriet på ön kan komma att totalförbjuda mig att införa en ny djurart. Eller så ger det mig någon sorts licens om de inser att jag kommer att sköta det på ett säkert sätt så att inte skorpionen får chans att fortplanta sig på ön.

LÄS ÄVEN: Fem snabba frågor med Kaj Linna

”Inget behov av upprättelse”

DN-journalisten Stefan Lisinski har släppt en bok om rättsskandalen. Kaj Linna har läst den och frågan är om den kan vara ett led i jakten på upprättelse.

LÄS ÄVEN: DN-journalist släpper bok om Kalamarksmordet

Själv anser han att frågan är fel ställd.

– Jag har inget behov av upprättelse. Men boken ger en tydligare bild av vad som har hänt, hur det har hänt och varför det har hänt.

Katten Stefani har fått sitt namn efter DN-journalisten Stefan Lisinski vars granskning av fallet till stor del låg bakom att Kaj Linna beviljades resning. Foto: SVT

Kaj Linna har bestämt sig för att leva resten av sitt liv på ön El Hierro som han hittade av en slump.

– Jag såg ett program på Kunskapskanalen som hette Framtidens öar, och El Hierro är en framtidsö enligt de som producerade det programmet och det håller jag verkligen med om. Jag blev helt begeistrad när jag såg programmet och min spontana tanke var att där skulle jag verkligen vilja bo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalamarksmordet

Mer i ämnet