• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Fallet Kaj Linna är ännu en rättsskandal som skakar Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

Stort skadestånd till Kaj Linna

Publicerad

Den numera helt frikände Kaj Linna får 18 miljoner kronor i skadestånd för de år han satt frihetsberövad, dömd för mord. Det uppger flera medier.

Beslutet om rekordskadeståndet fattades av justitiekanslern på långfredagens morgon.

Högsta beloppet hittills

– Det finns ingen motsvarighet i svensk rättshistoria, säger Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson till TT om skadeståndet.

Skadeståndet sätter punkt för en segdragen historia.

– Nu är sagan all. Nu är det finito, tutti, klart. Kaj Linna kan gå vidare med sitt liv.

Kaj Linna frikändes förra året från ett uppmärksammat rånmord som begicks 2004 i Kalamark i Norrbotten. Han hade då suttit frihetsberövad i 13 år.

Inte helt klart

Men enligt justitiekansler Anna Skarhed är överenskommelsen inte huggen i sten ännu.

 – Det är inte en korrekt uppgift. Jag har inte fattat något beslut än. Vi har en pågående diskussion, säger hon till Dagens Nyheter.

Det kan dock komma ett formellt beslut efter påskhelgen, säger hon.

– Bollen finns hos honom (Linna) och när jag får ett besked kan jag ta ställning till det och fatta ett beslut.

Saknades bevis

Frikännandet baserades bland annat på att det saknades teknisk bevisning och att det vittne som pekat ut Linna som skyldig hade lämnat felaktiga uppgifter.

Med tanke på den långa tid han tillbringade i fängelse, oskyldigt dömd, talade Kaj Linnas advokat tidigt om ett skadestånd i storleksklassen 20-25 miljoner kronor.

Befarade skambud

Tidigare i mars kunde SVT rapportera om att Kaj Linna befarade att att justitiekanslern skulle komma med ett skambud, en obefogad misstanke vad det verkar.

Advokat Thomas Magnusson säger att Linna, som numera bor på Kanarieön Hierro, är nöjd med skadeståndet på 18 miljoner kronor.

– Hur och vilka argument vi använt i den här diskussionen vill jag inte avslöja. Det är en gentlemans agreement  Förhandlingarna har skett i slutna rum mellan JK och Kaj Linna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalamarksmordet

Mer i ämnet