Foto: TT

Kaj Linna: ”Vi kommer stämma staten”

Publicerad

Kaj Linna förväntar sig att få ett skambud från Justitiekanslern (JK) Anna Skarhed med nästan en halvering av det skadestånd som han har krävt.
”Men vi kommer att stämma staten för att få rätt” säger han.

För ett par dagar sedan kom det fram att JK Anna Skarhed planerar att följa den tio-åriga preskriptionstiden när det gäller Kaj Linnas skadeståndsanspråk.

”Ett skambud”

Och eftersom han suttit oskyldig i fängelse i tretton år så riskerar han att i alla fall gå miste om ersättning för de tre första åren.

– Jag förstår om många upplever det lika stötande som jag. Som om hela min tid i fängelset inte skulle räknas. Jag har svårt att tro att det kan bli så, säger Kaj Linna på telefon från kanarieön El Hierro.

Han tror också att diskussionen om preskriptionstiden är en del i ett försök att pruta ned skadeståndet rejält.

– Vi förväntar oss ett skambud på tolv, tretton miljoner kronor och vårt krav är fortfarande totalt 25 miljoner kronor. Jag tror inte att JK har de verktyg som krävs för en rättvist nivå, men hennes uppdrag är väl att spara så mycket pengar som möjligt åt staten, säger han.

”Handläggning pågår”

JK Anna Skarhed betonar att hon i sin skadereglering ska följa lagen och tillämpa gällande lag och rätt och högsta domstolens praxis.

”Handläggningen pågår alltså. Det är det besked jag kan ge i dag.” skriver hon i ett mejlsvar. Men Kaj Linna är beredd att fortsätta kampen för det han kallar ett rättvist skadestånd.

– Det är så gott som säkert att vi kommer att stämma staten eftersom JK inte kommer att komma upp i de nivåer som vi anser rimliga. Det blir ett civilrättsligt mål och vi kommer inte att gå under 20 miljoner kronor i skadestånd, säger han.

JK Anna Skarhed vill inte kommentera uppgifterna om att Kaj Linna ska stämma staten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalamarksmordet

Mer i ämnet