Det här var utfallet av markanvisningstävlingen där tolv fastighetsbolag skickade in idéer för utformning av byggandet. Foto: SVT

Så är läget för återstående kvarter i Kirunas nya centrum

Uppdaterad
Publicerad

Tolv företag skickade in förslag på utformning av kvarter när Kiruna kommun utlyste en markanvisningstävling för Kirunas nya centrum 2014. Nu återstår bara tre fastighetsbolag som fortfarande är aktuella att bygga vid sidan av LKAB och Kiruna kommun.

Ännu har det har inte tecknats något bindande avtal för byggande för de tre bolagen. Det här är det aktuella läget.

Kvarter 2: Fastighetsbolaget K2A har markanvisningsavtal.

– Inget är förändrat för vår del och vår ambition är att komma igång, gissningsvis under 2020. Förutom bostäder planerar vi att bygga hotell, long stay-hotell, förskola, LSS-boende, och kommersiella lokaler, säger vd Johan Knaust.

Kvarter 3: HSB har markanvisningsavtal.

– Vi vill fullfölja planerna och vi har redan kopplat byggare till projektet. Men allt är beroende på om det finns köpare och vi går nu ut med en intresseanmälan för bostadsrätterna. Innan årsskiftet ska vi ha underlag för hur vi går vidare, säger Mattias Lundström, vd för HSB Norr.

Kvarter 6:  Base Property har markanvisningsavtal.

LKAB avser att sälja mark till Kiruna kommun som i sin tur anvisar mark till fastighetsbolaget Base property som köper mark i kvarter 6 och planerar att bygga hotell och kontor.

”Dialoger parterna sinsemellan pågår just nu. LKAB behåller en mindre markdel där Base bygger fastigheter med handelslokaler åt LKAB. Fastigheterna med handelslokalerna överlämnas sedan till KBAB som ersättning för fastigheter i Gruvstadspark 3”, skriver LKAB i ett mail.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.