Flera aktörer har markanvisningsavtal men kommer de att fullfölja Foto: SVT

Fortsatt väntan på fastighetsbolag i nya Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan blev det klart att LKAB ska äga fastigheten där ett stort hotell ska byggas i Kiruna. LKAB kommer därmed att äga minst fem av tio kvarter i Kirunas nya centrum.

Hotellet byggs som ersättning för Scandic Ferrum som ligger i avvecklingsområdet, och bolaget som äger hotellet idag aviserade tidigt att man själva inte avser att bygga upp hotellet i nya Kiruna. Därför går LKAB in som ägare till fastigheten med Skanska som byggentreprenör.

I våras meddelade LKAB att bolaget ska bygga på fyra kvarter i nya centrum. Eftersom Kiruna kommun och Kirunabostäder äger ett kvarter vardera återstår inte fullt tre kvarter för eventuella kommersiella aktörer att bygga på.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Tillträdande kommunalrådet Gunnar Selberg (C) tror inte att det över huvud taget inte blir några kommersiella fastighetsägare i Kirunas nya centrum.

– Om man hade byggt upp Kiruna på marknadsmässig grund hade det blivit fullkostnadstäckning på hyror, hotellrumspriser och allt annat sånt. Det hade inte Kiruna som liten marknad orkat med.

Hans prognos är därmed att det blir LKAB som kommer att bygga även på de återstående två-tre kvarteren.

– Jag tror att det blir så, ja.

Fler aktörer finns men ej klart om de fullföljer

Hur det blir med den saken återstår att se. De tre kommersiella aktörer som har markanvisningsavtal för respektive kvarter har inte sagt nått annat än att de avser att fullfölja sina byggplaner.

Det är också efter de premisserna som Kiruna kommuns före detta mark- och exploateringschef Eva Ekelund, som nu har vissa konsultuppdrag åt kommunen, arbetar.

Men frågan är om markanvisningstävlingen och arbetet med att locka företag från hela landet att lämna in förslag för byggande har varit i onödan nu när LKAB ändå ska bygga nästan allt.

– Absolut inte. Det har varit ett nödvändigt arbete. När vi gick ut med den här markanvisningen en gång i tiden skulle LKAB inte bygga någonting, och då var det givetvis viktigt att få in intressenter. Och intressent var ändå ganska stort trots att Kiruna var en ganska okänd marknad. Vi hade inte byggt något på många år och det fanns inte större företag etablerade här. Därför var det en viktig process.

-  Även LKAB nu kommer att bygga en del är förslagen från markanvisningarna en förebild för de som ska bygga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet