Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar socialtjänstens Madeleine Johansson hur många hemlösa det finns i Luleå enligt den senaste kartläggningen. Foto: Erica Larsson/SVT

Socialtjänsten om hemlösas situation i Luleå: ”Människor i väldigt dåligt skick”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt socialtjänsten i Luleå varierar hemlöshetens utbredning kraftigt. Ibland tvingas myndigheten ta till akuta lösningar för att ge tak över huvudet till drabbade.

Socialtjänsten gjorde nyligen en kartläggning över antalet hemlösa i Luleå. Men siffrorna är osäkra eftersom långt ifrån alla vänder sig dit trots att de är i nöd av bostad.

– Vi når inte alla. En del vänder sig inte till oss men vi försöker jobba med uppsökande verksamhet, säger Madeleine Johansson, enhetschef vid socialtjänsten i Luleå.

Hemlösa i Luleå

Så löser de akuta situationer

Vilka akuta lösningar kan ni tvingas ta till för att människor ska slippa sova utomhus?

– Vi har vårt akutboende som vi använder i första hand. När det gäller barnfamiljer så har vi tre akutlägenheter där man kan bo max i fyra månader. Vi har också vandrarhemslösningar för personer med hemtjänst och vi kan absolut hamna i lägen där vi får ta till stugor vid campingar.

”Människor i väldigt dåligt skick”

I vilket skick är de hemlösa som söker sig till er?

– Det kan vara personer som har arbete och är ganska fungerande men också människor i väldigt dåligt skick. De kan ha en pågående djup depression eller missbruksproblematik, säger Madeleine Johansson

I videon berättar socialtjänsten hur många hemlösa det finns i Luleå enligt senaste kartläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Luleå

Mer i ämnet