I klippet hör du Björn Sjöö berätta hur proggbandet Norrlåtars låt bev spelad på ett av världens största reklamjippon. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Så blev norrbottniska proggbandets låt chipsreklam på Super Bowl

Uppdaterad
Publicerad

”Ko över Sarek” släpptes som singel för 38 år sedan. Nu avslöjar Norrlåtars bandmedlem Björn Sjöö att låten fick nytt liv i vintras under ett av världens största reklamjippon. Ett stort chipsföretag köpte en låtsnutt ämnat för självaste Super Bowl.

”Högt över fjällen där flyger en ko

Den flyger långt bort

Där den kan finna ro 

Där västvinden sjunger

Sin eviga sång

Som avslöjar allting på en gång”

Så börjar proggbandet Norrlåtars ”Ko över Sarek”. Att den nästan 40 år senare skulle få nytt liv i ett av världens största skyltfönster låter osannolikt – men stämmer.

– För mig var det som en blixt från klar himmel , säger Björn Sjöö som bland annat spelar trombon.

46 miljoner för 30 sekunders tv-tid

”Super Bowl LV” var den 55:e upplagan av den amerikanska fotbollsfinalen. Den avgjordes i februari och anförda av Tom Brady vann Tampa Bay Buccaneers matchen.

Men det är inte bara sporten som står i centrum. Det är en av världens mest åtråvärda reklampelare för företagen och i år fick man hosta upp cirka 46 miljoner kronor för 30-sekunders tv-tid enligt Dagens media.

Delar inte på några chipssmulor

Några sekunder av ”Ko över Sarek” spelas upp i Pringlesreklamen men det är inga chipssmulor bandet delar på.

– Vi har färre skulder och jag har just gjort en egen skiva och det har kostat. Detta har räddat det, säger Sjöö.

I klippet hör du Björn Sjöö framföra låten och berätta om hur låten kom till superbowl!

På ett av världens största reklamjippon ”Super Bowl” spelades en låt av proggbandet Norrlåtar från Luleå. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.