Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så blir EU:s nya plan för snabbare gruvtillstånd Foto: SVT

Så blir EU:s nya plan för snabbare gruvtillstånd

Publicerad

Snabbare tillstånd, fler investeringar och mer kunskap ska få EU-länderna att utvinna fler viktiga råvaror på hemmaplan.

Samtidigt presenteras planen för den fossilfria industrin.

Tillgång till ovanliga och viktiga mineraler och andra råvaror är en nyckelfråga för övergången till en mer klimatvänlig industri. Inom EU hämtas råvarorna allt som oftast från helt andra länder och områden, inte minst Kina.

Det vill nu EU-kommissionen råda bot på med ett stort lagförslag om kritiska råvaror.

– Förslaget för oss närmare våra klimatmål. Det kommer på ett betydande sätt att förbättra förädlingen, behandlingen och återvinningen av nödvändiga råvaror här i Europa. Och vi stärker vårt samarbete med pålitliga handelspartner globalt”, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Hemmaplan

I dagens paket föreslås bland annat uppdaterade listor över vilka råvaror som anses nödvändiga och vilka som är strategiskt viktiga. Nya målsättningar sätts upp för hur mycket som ska processas på hemmaplan och för att undvika att man blir för beroende av enstaka leverantörer.

Man vill  minska byråkratin och tillståndsprocessen för projekt inom EU – ned till max två år för utvinning och ett år för hantering och återvinning.

Parallellt lägger EU-kommissionen också fram sitt förslag för att stärka den  med sikte mot år 2030 och skapandet av en ”vätgasbank”.

Vill du få de viktigaste nyheterna, analyserna och reportagen från SVT om klimatkrisen varje vecka – direkt i din inkorg? Prenumerera på vårt nyhetsbrev om klimatet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet