Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På vilket sätt har Talgas planer betydelse för den gröna omställningen? Hör ordförande Per-Erik Lindvall berätta vad han tycker i klippet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Snart väntar dom i Talgamålet: ”Särskilt god position”

Publicerad

Gruvbolaget Talgas styrelseordförande Per-Erik Lindvall anser att deras verksamhet är viktig för EU:s mineralstrategi och den fossilsnåla industriella omställningen. Han hoppas att detta också ska vägas in i framtida miljöprövningar.

Snart kommer domen i Talgamålet där samebyarnas rätt till renarbete ställs mot utvinningen av grafit. I dag är det framför allt den lokala miljöpåverkan som vägs in, men i gruvbolaget hoppas man att den globala miljönyttan också ska finnas med i bedömningen i framtiden.

Det kommer att ha betydelse för Talga AB som med all säkerhet kommer att vara med om fler miljöprövningar i takt med att fler områden nära Vittangi kartläggs.

Jakten på mineralerna

Grafiten från Nunasvaaragruvan är tänkt att förädlas i en anläggning i Luleå som delvis står klar, men som ska fortsätta att växa.

Det handlar om att tillverka batterimaterial som ska bli viktig när bensin- och dieselbilar ska bytas ut mot eldrivna fordon.

Talgas roll i omvandlingen

Här är man också väl medveten om EU:s strategi och den roll man själva vill spela i omvandlingen.

– Tillsammans med de patent vi har i bolaget och den unika fyndigheten nära Vittangi så har vi en särskilt god position, säger han.

I klippet förklarar Per-Erik Lindvall varför miljöprövningen borde ta hänsyn till fler perspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet