Foto: Arkitekt: Niklas Granljung, a och d arkitektkontor för Luleå kommun.

Så blir Luleås nya brandstation

Publicerad

Bygglovsansökan för Luleås nya brandstation har nu fått godkänt av miljö- och byggnadsnämnden.

Den nya brandstationen ska ligga i kvarteret Risslan på Lilla Mjölkuddsberget och ska inrymma både Räddningstjänst, Ambulans och SOS Alarm. 

– Genom samlokaliseringen får vi samordningsvinster både vad gäller lokaler men även den viktiga vardagssamverkan mellan blåljusaktörerna som alla verkar dygnet runt, året runt, säger Patrik Bylin, chef Räddningstjänsten Luleå i ett pressmeddelande.

Men frågan om en ny brandstation har även kantats av oro och missnöje, inte minst från brandmännen. I april beslutade ett oenigt kommunfullmäktige om en stängning av Gammelstads brandstation. Stationen ska stängas redan i sommar, alltså två år innan den nya står klar.

Klar 2020

I maj startade de förberedande markarbetena och redan i augusti 2018 påbörjas arbetet med att skapa nya trafikanslutningar till det nya arbetsplatsområdet. Själva bygget av den nya brandstationen planeras komma igång under våren/sommaren 2019. I slutet av 2020 ska brandstationen stå klar för inflyttning. 

– Vi ser fram emot att få nya och mer ändamålsenliga lokaler i Luleå. Det ger möjlighet till en starkare samverkan med våra blåljuskollegor, liksom att anställa fler operatörer vid SOS Alarm som arbetar dagligen med att skapa ett tryggare Sverige för alla, säger Thomas Nohre, tf platschef SOS Alarm Luleå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer