Så drabbades Råneborna av de giftiga algerna

Uppdaterad
Publicerad

Den 28 juli 2017 kom larmet. Råneås dricksvattentäkt Andträsket var utsatt för algblomning och samhällets drygt 2 000 invånare skulle varken dricka eller duscha i det.

I ett tidigt skede misstänktes det att algerna som blommat kunde vara giftiga vilket ledde till att kommunen valde att agera med stor försiktighet.

Därför skulle mat och dryck, tandborstning och dusch undvikas, eftersom att det fanns en risk för inandning av små vattendroppar.

Vattenbristen skulle visa sig extra påtaglig för de äldsta och sköra, vid samhällets äldreboende.

Kommunen ställde ut vattentankar på torget och det hölls stormöten till invånarna. Där gavs rekommendationer för hur de skulle hantera den uppkomna situationen.

– Jag minns själv hur vi inte fick dricka vattnet på en dryg vecka, säger rånebon Pontus Johansson.

Politiken beslutade – ny dricksvattentäkt

I ett första skede konstaterades att vattentäkten smittats med blågröna alger, en alg som är giftig. Däremot visade efterföljande tester att algen inte utsöndrat något gift i Andträsket. Efter vattenkrisen fattade kommunen beslut om att Råneå inte skulle hamna i en liknande situation igen.

Kvalitén på vattnet i samhället har varierat kraftigt beronde på vilken tid på året det har varit.

– När vattnet vänder, vilket det gör på våren så både luktar och smakar det dåligt, säger Pontus Johansson.

Tiden går och Råneborna får fortsätta att vänta

Fem år har gått sedan algerna slog ut dricksvattnet för Råneås invånare och det ser ut att bli ytterligare fem år innan dricksvattnet slutar att smaka träsk.

Hör Pontus Johansson och hans familjs upplevelse av algblomningen.

Blågrönalger

Att simma i vatten med blågrönalger kan orsaka förgiftningssymtom. Även drickande av vatten med blågrönalger, användning i matlagning, som diskvatten, som bastu- eller tvättvatten kan orsaka förgiftningssymtom.

De vanligaste symtomen är magsymtom, hudsymtom och förkylningssymtom.

Buksymptom har beskrivits som illamående, kräkningar, buksmärtor och diarré. Magsymtomen går vanligtvis över inom några dygn. Hud- och förkylningssymtomen utvecklas långsammare och kan vara längre än magsymtomen. Som hudsymtom beskrivs utslag, klåda och sveda. Förkylningsliknande symtom är bland annat täppthet, snuva, halsont, huvudvärk och feber. Blågrönalger kan orsaka inflammation i ögat eller örat.

Källa: Institutet för Hälsa och Välfärd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.