Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Vestin om hur inkomstkravet slår mot bärföretaget i Arvidsjaur. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Svenska bärföretag hotas av inkomstkravet: ”Konkurrensen blir snedvriden”

Uppdaterad
Publicerad

Inkomstkravet för arbetskraftsinvandring har mer än fördubblats i Sverige. Ett hårt slag för den inhemska bärbranschen och Anders Vestin i Arvidsjaur tycker att det snedvrider marknaden.

– Vi måste konkurrera mot utländska företag som saknar regelverk. Det är inte rätt, säger han.

Sedan den 1 november måste den som söker arbetstillstånd i Sverige tjäna minst 27 360 kronor i månaden – en siffra som tidigare låg på 13 000.

Anders Vestin driver bärföretaget Frostab i Arvidsjaur och han är rejält oroad över utvecklingen. Förra året erbjöds hans anställda en garantilön på 24 110 kronor så det är inte summan som är problemet.

Kan sälja bären billigare

Men däremot måste priserna då höjas, något som gynnar utländska bärföretag som inte har samma regler och kan sälja bären till lägre priser. Risken är att det blir dyrare – och färre svenska bär i butikerna.

– Att inkomstkravet har höjts ser jag inte som något större hot mot verksamheten. Det är när andra länder inte följer samma regelverk som oss som det blir ett problem, säger han.

I klippet berättar Anders Vestin hur inkomstkravet slår mot bärföretaget i Arvidsjaur – och vad konsumenterna har att vänta sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.