Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kelly Wiklund från Piteå berätta om stödet som gjorde att hon fixade körkortet. Foto: Erica Olofsson/SVT

Så klarade Kelly i Piteå att ta körkort – trots flera diagnoser

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Kelly Wiklund från Piteå har både adhd, autism och ångestsyndrom. Det har gjort livet svårt många gånger – men med stöd lyckades hon ta körkort på första försöket.

Kellys diagnoser har lett till att hon ofta känt sig misslyckad, framförallt i skolan. Med stödet från körskolan så växte självförtroendet. Nu vågar hon även satsa på att bli mekaniker.

– Jag har ett stort intresse för bilar så nu kan jag äntligen slappna av och satsa på det jag vill, säger Kelly Wiklund.

Kraftig ökning av adhd-diagnoser

Fick individanpassat stöd

Hon fick stöd vid en körskola i Norrbotten som individanpassar lärandet via Körkortshjälpen. De undviker att klumpa ihop olika diagnoser, jobbar mycket med tydlighet och punktlighet och skickar uppmuntrande sms.

För Kelly har det nytagna körkortet förändrat livet.

– Det betyder allt, speciellt när man bor i en by. Det ger frihet och det blir lättare att söka jobb. Jag vill ta del av vuxenlivet precis som mina kompisar.

”Förvandlade” bilen till flygplan

Ett annat exempel där körskolan individanpassade pedagogiken var när en autistisk elev tyckte att det var tråkigt att köra bil.

I klippet – hör trafikläraren Robert Vikström berätta hur de löste problemet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur körskolan stöttar personer med diagnoser att ta körkort genom att exempelvis förvandla bilen till en cockpit. Foto: Erica Olofsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftig ökning av adhd-diagnoser

Mer i ämnet