Nu påverkas även cancerpatienter

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste uppgiften är att 24 vårdplatser är stängda på Sunderby sjukhus på grund av sjuksköterskebristen.

Igår informerades landstingsledningen om situationen som nu börjar påverka även cancerpatienter. De senaste veckorna har operationer ställts in dagligen.

13 av de stängda vårdplatserna finns på kirurgen och elva på ortopeden. Det är planerade operationer som i första hand påverkas och bara på ortopeden är det flera ryggpatienter i veckan som får sina operationer inställda och framflyttade.

Sjuksköterskebristen i Norrbotten

Hur länge klarar ni av att ha det så här?

– Frågan är hur länge patienterna klarar av att ha det så, säger Anders Sundelin som är länschef över ortopedin i Norrbotten.

– I nuläget försöker vi lösa situationen genom att skicka patienter dels till Stockholm men också till Gällivare senare i vår. Men det är inte så att det finns en massa överkapacitet någonstans.

Vad tror du att det är som gör att det här händer just nu?

– Det här problemet finns över hela Sverige men jag blev nog lite överraskad över att det slog till så snabbt och över hela linjen. Jag tror att det dels är generationsväxlingen som nu börjar märkas där kompetent personal försvinner och det tar tid att lära upp folk. Men också konkurrensen från Norge och kommunen som båda erbjuder högre löner. Dessutom tror jag att det ökade omvårdnadsbehovet bland patienterna som blir allt äldre har påverkat. De patienter som ligger på sjukhus idag är ofta multisjuka, säger Anders Sunderlin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskebristen i Norrbotten

Mer i ämnet