Tobias Jönsson, butikschef i Luleå, har haft en utländsk turist som handlade för närmare 100 000 kronor – men det har aldrig hänt igen, säger han. Foto: SVT

Turist handlade kläder för 100 000 kronor – i ett köp

Uppdaterad
Publicerad

När lyxturisterna besöker Norrbotten för olika resupplevelser som isbad, skotersafari, norrskensutflykter och slädhundsturer så spiller mycket av turistpengen över på annat i länet. Bland annat transporter, restauranger och handeln får en bit av kakan.

– Vi ska veta att väldigt lite av pengarna som turisterna spenderar kommer själva reseanledningen till gagn utan de mesta av pengarna ger effekter i form av transporter, boendekostnader, handel med mera, säger Andreas Lind, vd på turismorganisationen Swedish Lapland Visitors Board.

”Det betyder massor”

På Swedish Lapland menar man att den här typen av turism redan har blivit mycket viktig för glesbygdens överlevnad och att det kommer bli ännu viktigare i framtiden. Människor skapar egna arbetstillfällen och kan därmed bo i glesbefolkade orter och i samhällen där det blivit svårare att hitta jobb.

– Det är ju inte bara en fråga för storstäderna utan det är även i glesbygd och extrem glesbygd det betyder massor, säger Andreas Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.