SVT:s reporter provar på att bada i en isvak, något som turister i Norrbotten får chansen att prova på. Foto: SVT

Se Norrbottens senaste satsning på lyxturism

Uppdaterad
Publicerad

Det 700 kvadratmeter stora kallbadhuset utanför Harads i Norrbotten är en av de senaste satsningarna på lyxturism i länet. Det flytande hotellet har redan fått stort intresse internationellt.

– Vi är välbokade ända in i april, säger Peter Engström som är styrelseordförande och en av finansiärerna till hotellet.

De flesta bokningar har hittills kommit från engelska turister, men intresset är stort från många andra håll i världen också.

Många förfrågningar

– Vi har bland annat haft mycket förfrågningar från Asien och vi har också amerikanska gäster som checkar in här de närmsta dagarna, säger Peter Engström.

Snö, is, kyla, mörker och norrsken är det som turisterna mest efterfrågar.

– Alla frågar efter norrsken och tyvärr har vi svårt att garantera just den typen av upplevelser, säger Peter Engström.

Stor investering

Vad kan du säga till de kritiska norrbottningar som inte tycker att de själva har råd att nyttja det här och som tycker att ni säljer bort det finaste vi har?

Dem har jag inte hört talas om faktiskt, och vi har även haft många lokala gäster här redan. Vi har ju investerat väldigt många miljoner i det här och på något sätt ska det betalas tillbaka, det är ju fundamentet i allt företagande.

Att konstruktionsmässigt bygga någonting som flyter på vattnet i det här klimatet är ett högriskprojekt på mer än ett sätt, menar Peter Engström.

– Sedan har vi ju lite anpassade priser utifrån efterfrågan så man kan få det lite billigare vissa perioder, säger Peter Engström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer