Tempen kommer att tas varje dag på de som jobbar med produktionen för att förhindra att någon i personalen smittas. Foto: SVT

Så ska coronaviruset hållas borta från Robinson

Uppdaterad
Publicerad

Att även den finska varianten av Robinson spelas in i Haparanda innebär att två tv-produktioner delar på till stora delar samma område. En av åtgärderna som görs, för att förhindra att de som jobbar med produktionen ska smittas med coronavirus, är att temperaturen tas på dem varje dag.

De båda produktionerna har bland annat tillsammans abonnerat hotellet Cape East i kommunen. Där byggs det mesta som behövs till inspelningarna, och hela personalstyrkan bor på anläggningen.

Totalt används alla 156 rum, och sammanlagt arbetar över 200 personer på området – något som kan vara positivt ur ett coronaperspektiv, tror Tobias Lindfors, ägare av Cape East och Pite Havsbad Group. Detta då man kan hålla personalen åtskild från utomstående och på så sätt minska risken för en eventuell smittspridning.

Robinsoninspelning i Haparanda

– Vi har minskat cirkulationen av människor genom att hålla de på samma ställe.

Vetat om finska inspelningen

Tobias Lindfors berättar att man känt till att även den finska varianten skulle husera i Haparanda, men att man inte har haft möjlighet att offentliggöra det förrän nu.

Att man vetat om det så pass länge innebär att samtalen inför inspelningarna med smittskyddsläkare Anders Nystedt om hur man ska kunna genomföra inspelningarna, involverat båda programmen.

Vill inte uttala sig

Någon som däremot inte kände till den finska produktionen är Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare i Region Norrbotten. Han har därför inte velat uttala sig om produktionen alls.

Tobias Lindfors berättar att man ska ha gjort flera åtgärder för att förhindra att någon i personalen ska smittas.

– Förutom att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer till punkt och pricka, tar vi temperaturen på de anställda varje dag och har utökat städrutinerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Robinsoninspelning i Haparanda

Mer i ämnet