Anders Öfvergård, programledare för ”Robinson” berättar vilka tuffa utmaningar deltagarna utsatts för i Haparanda skärgård. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

”Robinson” i Haparanda – tuffare än tidigare inspelningar

Uppdaterad
Publicerad

Överlevnadssåpan ”Robinson” utspelar sig i år i Haparanda skärgård. Det blir kallt och ont om mat. Och massor av hungriga vinnarskallar.

– De har inga problem att hugga varandra i ryggen, säger programledaren Anders Öfvergård.

Sedan programstarten 1997 har ”Robinson” spelats in på tropiska öar – senast på Fiji, i Kambodja och Filippinerna. Men på grund av coronapandemin tvingades produktionen i år att tänka utanför lådan, men innanför landets gränser. Och landade i Haparanda skärgård.

– Det är otroligt vackert där, tänkt dig själv att du vaknar till tall och björk och enorma stränder och en ren som slickar dig på kinden, säger Anders Öfvergård.

Robinsoninspelning i Haparanda

Brist på mat

På öarna finns svamp, bär och fisk som föda. Att jaga någonting var förbjudet. Mat, eller snarare bristen på mat, präglar tävlingen kanske mer än någonsin förr.

– Tidigare har deltagarna käkat palmhjärta och kokosnötter och på Fiji växte det kassava vilt. Nu var det också kallare, så det blev supertufft för dem att hitta energi för att orka jaga mat. Det blir tydligt när de ska tävla att de behöver ha energin för att vinna. Våra läkare fick jobba hårdare än någonsin.

På vilket sätt?

– Det var glukosfall och de tog ut sig helt. Men vi vägde dem och tog blodtryck varje dag, vi ville ju inte att någon skulle få bestående men. Och vi hade ofta mat som priser.

”Spelar spelet”

”Robinson” handlar mycket om att lyckas vid tävlingstillfällena, men det är också ett socialt spel där det gäller att komma helskinnad ur de fruktade öråden.

– Deltagarna är snälla mot varandra till nästan hundra procent, men de har heller inga problem att hugga någon i ryggen. Det är tydligt att de har tittat på ”Robinson” förut, men det är en helt annan sak att vara med själv. Man vet inte till hundra procent hur man blir i en pressad situation, det är svårt att träna på att äta fyra blåbär och tre kantareller om dagen i tio veckor.

”Robinson” har premiär den 21 mars på TV4 och TV4 Play.

De tävlar i ”Robinson”

Hayes Jemide, 46, säkerhetskonsult, Stockholm

Annica Lundgren Frisk, 54, tullinspektör, Stenkullen

Michael ”Rud” Dean, 58, sångare, Helsingborg

Olivia Baldwin, 25, VIP-drinkbordsservitris, Stockholm

Alexander Chennaoui, 48, egenföretagare, Grödinge

Viktoria Widelius, 38, butiksägare/danslärare, Fjällbacka

Elias Akyol, 26, callcenterchef, Göteborg

Annki Nilsson, 55, kursansvarig turism och äventyr, Nässjö

Andreas Alseryd, 45, organisationsutvecklare, Obbola

Tova-Sophia Aronsson, 35, salongsägare/frisör, Onsala

Ludvig Andersson, 21, studerande, Skanör

Johanna Thorén, 20, studerande, Lidingö/Florens

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Robinsoninspelning i Haparanda

Mer i ämnet