”Jag tycker vi kan kräva att man inte ska föra över smittan till lokalbefolkningen”, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt. Hör resten av intervjun i klippet. Foto: Stig Holmfrid/Nellie Andersson/SVT

Åtgärder krävs vid Robinson-inspelning i Haparanda – nytt Gällivareliknande utbrott fruktas

Uppdaterad
Publicerad

Tv-programmet Robinson ska som bekant spelas in i Haparanda skärgård i sommar. Region Norrbotten kräver att tv-bolaget följer rekommendationerna så att man inte får en situation liknande den i Gällivare med en snabb spridning av coronasmittan.

Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt trycker hårt på att Robinsoninspelningen på Seskar-Furö i sommar följer planen för att minska risken för spridning av coronaviruset.

”Det kan vi kräva”

Dels för att man inte ska få in smittan bland deltagarna och tv-teamet men också så att man inte får en situation som i Gällivare med en snabb spridning av coronasmittan.

Coronaviruset i Norrbotten

– Jag tycker vi kan kräva att man inte ska föra över smittan till lokalbefolkningen, exempelvis på Stadshotellet i Haparanda. Det var väl det som hände i Gällivare, att det blev en väldigt stor smittspridning därför att man var oförsiktig.

– Och här räcker det inte med en plan. Man måste följa den också, säger Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet