Bonus och premier ska locka fler att bli lärare i Pajala kommun. Foto: SVT

Så ska det bli fler lärare i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

För att råda bot mot bristen på pedagoger av olika slag satsar Pajala kommun på att locka dem som vill utbilda sig till lärare eller förskollärare genom att dela ut premier och Bonus.

Den som är skriven i kommunen och går en pedagogisk utbildning på högskolenivå får 3 000 kronor i månaden i bonus. Efter tre års anställning utgår en premie på 30 000 kronor till de utbildade pedagoger som tagit anställning i kommunen. 

För dem som redan är anställda finns det möjlighet att utbilda sig på betald arbetstid till fler behörigheter.

Satsningen har pågått sedan 2017. Kommunen stöttar nu tolv studenter som utbildar sig till bland annat förskollärare, ämneslärare samt låg- och mellanstadielärare.

Första pedagogen

Efter nyår blir den första utbildade specialpedagogen i den här satsningen färdig. 

– Det är en långsiktig politisk satsning som kommer att ge positiva effekter under många år framåt, säger Evgeny Krakov (S) ordförande i Kultur och utbildningsutskottet i Pajala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.