Så ska det bli fler män i förskolan

Uppdaterad
Publicerad

I Luleå kommun jobbar runt 800 personer inom förskolan, och endast 3 procent av dem är män. Nu har barn- och utbildningsnämnden beslutat att det ska bli fler.

– Vi jobbar inåt för att behålla de manliga förskollärare som redan finns i Luleå kommun, och utåt med att rekrytera män, säger Urban Eriksson, förskollärare och med i gruppen Män i förskolan.

För att lyckas att få upp antalet män från dagens tre procent till fem så använder sig Luleå kommun bland annat av arbetsgruppen Män i förskolan.

– Manliga förskollärarstudenter hoppar av sin utbildning i större utsträckning än kvinnliga, och vi stöttar dem att fullgöra sin utbildning, säger förskollärare Urban Eriksson.

– Inom traditionellt manliga yrken har man rekryterat fler kvinnor eftersom det ökar produktiviteten och skapar bättre stämning på arbetsplatserna. Varför skulle det inte vara så inom traditionellt kvinnliga yrken? säger han.

Andra förväntningar på män

Enligt Urban Eriksson finns det flera könsspecifika förväntningar på en manlig förskollärare.

– Bland annat idrottskillen: Man ska spela fotboll, åka skidor och skridskor med barnen. Man ska också vara en förebild för busiga pojkar, hålla igång snickerier och vara en extra vaktmästare, säger han.

Jämställdheten inte given

– Det är inte säkert att det blir jämställt bara för att man får in fler män, om man faller in i de traditionella hjulspåren så förändras ju ingenting.

Men om det är bra ifall fler män kommer in i yrket, har det det då inget att göra med mansroller?

– I traditionellt manliga yrken där fler kvinnor kommit in så är det framförallt yrkeskulturen som förändrats. Det har inget att göra med hur kvinnor är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.