Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På tisdagen presenterades Luleås nya politiska styre. Gruppledarna från vänster: Carina Sammeli (S), Evelina Rydeker (MP) och Mathias Karvonen (V). Foto: Kateryna Yemets/SVT

Så ska Luleå styras de närmaste åren

Publicerad
Val 2022Valresultat

Det är nu klart att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet bildar ny majoritet i Luleå kommun under de kommande fyra åren.

Totalt samlar partierna i sitt majoritetssamarbete 32 av 61 mandat i kommunfullmäktige.

– Vi har haft konstruktiva samtal under de senaste veckorna och har en stor enighet i hur vi ser på Luleås möjligheter och utmaningar, säger Carina Sammeli, gruppledare för Socialdemokraterna.

”Ordning och reda”

Partierna kallar koalitionen ”Hållbara Luleå” och trycker på att samarbetet ska bygga på att Luleå ska fortsätta satsa på tillväxt, välfärd och hållbarhet för alla invånare i kommunen.

– Vi kommer att prioritera fortsatta satsningar på en hållbar tillväxt, en levande landsbygd och en stark välfärd för alla invånare i Luleå kommun. Parallellt med våra prioriteringar kommer vi hålla i arbetet med ordning och reda i den kommunala ekonomin för att klara av att finansiera de ökade behoven på ett hållbart sätt säger i Luleå, säger Carina Sammeli.

Några av kraven för samarbete

Vänsterpartiet och Miljöpartiet framhåller att de ställt tydliga krav i samtalet med Socialdemokraterna för att kunna vara med och styra. För Miljöpartiet handlar det om att Luleå ska öka tempot i den gröna omställningen.

– Det nya samarbetet kommer att ha en tydlig grön profil och tillsammans kommer vi att intensifiera arbetet för att göra Luleå till en hållbar kommun, säger Evelina Rydeker, gruppledare för Miljöpartiet.

– Vänsterpartiet har ställt tydliga krav på ökade satsningar på välfärden och på att förbättra arbetsvillkoren för personalen i kommunen, säger Mathias Karvonen, gruppledare för Vänsterpartiet.

Hör hur samarbetspartierna vill styra Luleå under den kommande mandatperioden i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet