Runt 200 tomma bostäder kan bli Pajalas ”räddning” om gruvan expanderar. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

200 ödehus kan bli räddningen när Pajala ska växa

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny inventering finns omkring 200 tomma hus, eller hus som bara används under delar av året, i Pajala kommun. Husen kan komma att spela en viktig roll när Pajala ska försöka växa i takt med gruvan i Kaunisvaara.

Johanna Funck leder ett projekt som i slutändan handlar om att få fram fler bostäder. I förstudien pratar hon dels med fastighetsägare till husen som inte används året om, dels med företag i kommunen som är i behov av att rekrytera och dels med personer som vill flytta till Pajala.

”Man kanske vill bo lite avsides”

Även om undersökningen inte är fullt genomförd har Johanna Funck redan en idé om hur blivande Pajalabor föreställer sig sitt boende.

– Flyttar man till en kommun som Pajala så tror jag inte att det inte är en enhet man tänker sig. Man kanske vill bo lite avsides, ha lite mer yta och leva nära naturen, säger hon.

Ytterligare 250 personer behövs i gruvan

Mer boende är en förutsättning inflyttning i Pajala kommun som i sin tur är en förutsättning om Kaunis Iron ska kunna genomföra sina expansionplaner med nya dagbrott.

Bolaget räknar med att det kommer att behövas ytterligare 250 personer som jobbar i gruvan, förädlingen och med transporter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet