I sommar kommer gruvbolaget att lämna in en miljöansökan för att öppna två nya dagbrott. Bolaget räknar med att de kan behöva anställa runt 200 personer. Foto: SVT

Nya dagbrott på gång i Kaunisvaara – ”har gått bättre än förväntat”

Publicerad

Fem månader efter att gruvan i Kaunisvaara återstartades går produktionen bättre än väntat och mer personal håller på att rekryteras.
Bolaget vill fördubbla produktionen genom två nya dagbrott. En ansökan om miljötillstånd kommer att lämnas in i sommar.

I dag arbetar 270 personer på gruvområdet och med transporterna av Kaunis Irons järnmalmskoncentrat. En del är Kaunis Irons egen personal, men många jobbar för entreprenörer som sköter olika delar i verksamheten.

”Gått över förväntan”

Platschefen Åsa Allan är mer än nöjd över de första fem månadernas produktion.

– Det har gått över förväntan. Förklaringen är väldigt bra förberedelser och en engagerad personal som ger allt för att allt ska fungera på bästa sätt, säger hon.

Tillsammans med de entreprenörer, som bland annat sköter lastning och transport i gruvan och anrikningsprocessen, har Kaunis Iron nu påbörjat rekrytering av ytterligare cirka 30 personer.

Mot sommaren räknar man med att komma upp i full produktion i den nuvarande gruvan vilket betyder två miljoner ton järnmalmskoncentrat per år.

Två nya dagbrott

Målet är dock att utvidga verksamheten med två nya dagbrott, Sahavaara och Palotieva. Det skulle ge fördubblad produktion och behov av ytterliga 200 anställda.

För detta krävs miljötillstånd och på det området finns två parallella processer. Den första där Naturvårdsverkets ansökan om delvis återkallelse av det befintliga miljötillståndet som Gränsälvskommissionen beviljade Northland som tidigare drev gruvan. Där har bolaget lämnat in sitt svar och förhandling kommer att ske under våren.

Ansökan lämnas in nästa sommar

Den andra processen gäller ett nytt tillstånd för alla tre dagbrott. Ansökan kommer att lämnas in i sommar.

Att öppna gruvor är kostsamt. Åsa Allan säger att börsintroduktion kan vara ett sätt att finansiera expansionen.

Merparten av den nuvarande personalen kommer från Pajala eller närområdet. Även vid en utökning tror hon att rekryteringen ska kunna lösas, både med nuvarande och nya Pajalabor.

– Viss kompetens kan ju vara svårare att få, men med rätt inställning och ett intressant jobb finns alla möjligheter, säger Åsa Allan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet