Har investerat 500 miljoner i gruvan – nu kan det krävas mer

Uppdaterad
Publicerad

De drygt 80 ägarna till gruvan i Pajala har investerat drygt 500 miljoner på att starta järnmalmsgruvan i Kaunisvaara – men nu kan det krävas mer pengar för att investera i nya fyndigheter.

Kaunis Iron har som plan att öppna en ny gruva den så kallade Sahavaara fyndigheten inom några år men då krävs det mer pengar och ett sätt är en börsintroduktion i framtiden.

– Vi har inga beslut om det ännu utan vi vill i första hand få igång produktionen, säger Anders Sundström ordförande Kaunis Iron.

Sundström värnar om Pajalagruvan och vill att den ska leva länge. Ett sätt att trygga det är att investera, hitta nya fyndigheter och att öppna den så kallade Sahavaara fyndigheten – och då krävs det mer pengar.

– Ett sätt att få pengar är att gå till aktieägare och det gör man genom en börs.

Pajalaborna är delade

Förra gången när Northland Resources bedrev verksamheten var det många Pajalabor som köpte aktier i tron och hoppet att tjäna pengar. Men Northland gick i konkurs, och nu råder det delade meningar bland Pajalaborna om att satsa på aktier i Kaunis Iron om möjlighet ges.

– Det tror jag inte, så som det gick förra gången så känns det osäkert, säger Krister Johansson, Pajala.

En som är mer optimistisk är Sixten Niemi Pajala och menar att det är glömt nu och att man inte pratar om det i Pajala, det är historia nu.

– Det är bara att starta på ny kula nu, säger Sixten Niemi.

Finns fler skäl

Det finns även andra skäl för dom nuvarande ägarna, ett åttiotal svenska entreprenörer och investerare för en eventuell börsintroduktion.

– Någonstans måste de nuvarande ägarna kunna sälja av sitt aktieinnehav och det gör man ofta på en handelsplats, säger Anders Sundström ordförande Kaunis Iron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.