Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar Angelika Lantto, tandvårdens kompetenscentrum i Norrbotten, varför munnen tar upp en så stor del av hjärnan. Foto: Källa: Specialisttandvården i Norrbotten

Så stor del av hjärnan tas upp av munnen: ”Enorm förmåga som många kanske inte vet”

Uppdaterad
Publicerad

Munnen har många funktioner och finesser och upptar därför en stor del av hjärnan. Nu tror forskare att exempelvis tandförlust eller förlorad tuggförmåga kan leda till inaktivitet i delarna som kopplas till munnen – något som i sin tur skulle kunna trigga igång en tidigare debut av demens.

Munnen är viktig för oss människor för att vi ska kunna undersöka och upptäcka livet och världen från tidig ålder. Därför är det också viktigt med en god munhälsa för att behålla de funktioner som munnen har.

– Det många kanske inte vet är hur stor del av hjärnan som upptas av munnens olika delar. Vi har en enorm förmåga att känna av små partiklar i munnen, säger Angelika Lantto som är verksamhetschef vid tandvårdens kompetenscentrum i Norrbotten.

I videon får du förklaringen till varför munnen tar upp en så stor del av hjärnan.

Foto: Källa: Specialisttandvården Norrbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.