I delar av åklagarens bevisning fanns det whatsappmeddelanden. Smugglaren begärde bland annat reseersättning. Foto: Polisens förundersökning

Så straffas snussmugglaren i Haparanda – förde över enorma mängder till Finland

Uppdaterad
Publicerad

Den man som stått åtalad för grov smuggling och grovt penningtvättsbrott döms i Haparanda tingsrätt. Mannen, som är i 45-årsåldern, döms till ett års fängelse och ska sedan utvisas ur Sverige.

Brotten begicks i början av februari och mannen köpte snuset från sex olika butiker i Haparanda för totalbeloppet 640 747 kronor. Sedan förde han in snuset i Finland med bil och släp men utan att anmäla varorna till tullbehandling.

När han återvände till Haparanda greps han och hade då på sig massvis med euro i kontanter, ett belopp som motsvarar 815 000 kronor.

Fängelse och utvisning

Åklagare Jonas Fjellström yrkade på att mannen skulle dömas för grov smuggling och grovt penningtvättsbrott. Tingsrätten gick på hans linje och påföljden blir ett års fängelse och sedan utvisning.

I åklagarens bevisning fanns det bland annat bilder på kvitton, från övervakningskameror och whatsappmeddelanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.